Boeken
2024
Een Indische vrouw in Maleisië. Een onbekend reisverhaal van Dé-Lilah uit 1897
Zutphen: Walburg Pers, 2024 | Bezorgd en ingeleid door Rick Honings, Olf Praamstra & Coen van ’t Veer
2024
Cermin Poskolonial: Membaca Kembali Sastra Hindia Belanda
Selain dalam arsip, foto, surat, atau catatan perjalanan, sejarah panjang kolonialisme Belanda di Indonesia juga terekam dalam fiksi, termasuk sastra Hindia Belanda. Sastra Hindia Belanda sederhananya adalah karya sastra berbahasa Belanda tentang Hindia Belanda. Seperti apa penggambaran masyarakat kolonial di dalamnya? Bagaimana analisis poskolonial diterapkan terhadap karya sastra Hindia Belanda? Pertanyaan-pertanyaan tersebut dibahas menyeluruh dalam buku ini.
Buku Cermin Poskolonial: Membaca Kembali Sastra Hindia Belanda ini mempelajari sejarah penjajahan Belanda di Indonesia melalui sastra, dan merupakan versi pendek dari buku berbahasa Belanda De postkoloniale spiegel: De Nederlands-Indische letteren herlezen (2021) yang disunting oleh Rick Honings, Coen van ’t Veer, dan Jacqueline Bel dan diterjemahkan oleh Rhomayda A. Aimah. Dalam bunga rampai ini, para peneliti mengkaji fiksi Hindia Belanda mulai tahun 1860 hingga 2019, melalui pendekatan-pendekatan poskolonial yang antara lain menyoroti representasi penduduk lokal dan ketimpangan relasi kuasa masyarakat kolonial yang ditemukan dalam teks.
Dari sudut pandang yang mengkritik hegemoni narasi kolonial, buku ini membaca kembali tidak hanya karya sastra penulis-penulis ‘kanon’ Belanda seperti Multatuli dan Louis Couperus; namun juga penulis Indo-Eropa, seperti Victor Ido dan Dido Michielsen; serta penulis Indonesia, Soewarsih Djojopoespito, dan Arti Purbani, yang karya-karyanya masih belum banyak dikaji. Cermin Poskolonial menawarkan sebuah model pembacaan kritis, retrospektif, dan reflektif terhadap sastra untuk mempelajari masa lalu dan menyajikan cerita-cerita dengan tokoh, latar, dan tema yang beragam.
Jakarta: Yayasan Pustaka Obor Indonesia, 2024 | Onder redactie van Rick Honings, Coen van ’t Veer & Jacqueline Bel | Vertaling: Rhomayda Alfa Aimah
2023
De ontdekking van Insulinde. Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw
Het ‘prachtig ryk van Insulinde dat zich daar slingert om den evenaar, als een gordel van smaragd’. Met die woorden verheerlijkte Multatuli de kolonie Nederlands-Indië in zijn Max Havelaar (1860). In de vroege negentiende eeuw, na de ondergang van de VOC, werd Indië voor het eerst een echte kolonie van Nederland. Vanaf dat moment gingen reizigers op pad om de binnenlanden van Java, Sumatra en de ‘buitengewesten’ te verkennen: natuuronderzoekers, predikanten, zendelingen, taalgeleerden, ambtenaren, militairen en gelukszoekers, en later ook vrouwen en toeristen. Zij schreven volop reisverhalen om het ‘moederland’ te informeren over het koloniale project. Hoe reisden ze in die periode in Indië? Welke woorden gebruikten ze om uiting te geven aan hun ervaring van de tropen? Wat zagen, hoorden, roken en proefden ze? Welke onbekende planten, dieren en mensen kwamen ze tegen? En wat zeggen de publicaties van negentiende-eeuwers over hun manier van denken? De ontdekking van Insulinde laat niet alleen zien hoe Nederlanders reisden, maar ook hoe ze dachten en de koloniale stereotypen vormgaven die tot op heden invloed uitoefenen.
Amsterdam: Prometheus, 2023.
IN DE MEDIA
2023
Animals in Dutch Travel Writing, 1800-Present
Leiden: Leiden University Press, 2023. ISBN 9789087284022 | Onder redactie van Rick Honings & Esther Op de Beek.
2023
Iconische schrijvers. Geschiedenis van het Nederlandse auteursportret
Zutphen: Walburg Pers, 2023. ISBN 9789464560206 | Redactie: Sander Bax, Lieke van Deinsen, Rick Honings & Bertram Mourits
2023
Travelling the Dutch East Indies. Historical Perspectives and Literary Representations
In 1594, the first Dutch ships sailed to ‘the East’. Throughout the seventeenth and eighteenth century, almost five thousand ships were sent to the Dutch East Indies, attracting a growing number of travellers, with trade as one of the major incentives. In addition to Dutch missionary ambitions, progress and technological innovations not only fed the growing hunger for expansion, but also stirred an appetite for adventure. The hope for a life in welfare is mirrored in the growing numbers of passengers travelling ‘East’ in the nineteenth century and the first half of the twentieth century. At the same time, Javanese travellers started to explore their homeland as well. Travelling the Dutch East Indies not only offers a diverse picture of travel and a critical perspective on the colonial ideology with which it is associated, but also shows how the collections of Leiden University Libraries can serve as a rich source for all kinds of historical research.
Hilversum: Verloren, 2023. ISBN 9789464550450| Onder redactie van Doris Jedamski & Rick Honings
2021
De postkoloniale spiegel. De Nederlands-Indische letteren herlezen
Het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië heeft grote invloed gehad op de literatuur. In De postkoloniale spiegel. De Nederlands-Indische letteren herlezen wordt in 26 hoofdstukken de ‘canon’ van de Nederlands-Indische literatuur voor het eerst systematisch vanuit een postkoloniaal perspectief gelezen, van Multatuli’s Max Havelaar (1860) – de eerste Indische roman – tot en met Lichter dan ik (2019) van Dido Michielsen. Na een introductie waarin wordt ingegaan op het leven van de auteur en zijn of haar relatie met Nederlands-Indië of Indonesië, worden telkens een of meer romans kritisch geanalyseerd. Naast beroemde auteurs als Louis Couperus, E. du Perron en Marion Bloem komen ook minder bekende schrijvers aan de orde. Terugkerende aandachtspunten zijn de representatie van de ongelijke koloniale machtsverhoudingen en de Europese strategieën waarmee de ‘ander’ werd gemarginaliseerd. De postkoloniale spiegel geeft niet alleen een vernieuwend overzicht van meer dan 160 jaar Indische literatuurgeschiedenis, maar is tegelijkertijd bedoeld als een zelfkritisch onderzoek naar hoe de Nederlandse letterkunde omgaat met het koloniale verleden.
Leiden: Leiden University Press, 2021. ISBN 9789087283735 | Onder redactie van Rick Honings, Coen van ’t Veer & Jacqueline Bel
Gratis te downloaden via deze: link
2021
Louis Couperus, De stille kracht
Amsterdam: Amsterdam University Press, 2021 | Samengesteld door Rick Honings & Olf Praamstra
2021
Het land van ‘Oosterzonnegloed’.
Sporen van Indië in negentiende-
eeuwse schrijversarchieven
De laatste jaren staat het Nederlandse koloniale verleden in Indië volop in de belangstelling. Het proces waarin Nederland in het reine probeert te komen met zijn beladen geschiedenis is in volle gang. Wat kunnen schrijversarchieven ons leren over dat koloniale verleden? In de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden worden de nalatenschappen bewaard van auteurs als Willem Bilderdijk, Nicolaas Beets en François HaverSchmidt, die sporen bevatten van de Nederlandse aanwezigheid in ‘de Oost’. In deze oratie gaat de meeste aandacht uit naar Nicolaas Beets. Diens zoon Dirk vertrok in 1875 naar Batavia, waar hij ruim vijfentwintig jaar zou blijven. Er ontspon zich een levendige briefwisseling tussen vader en zoon. Waarover schreven zij elkaar? Wat komen we te weten over het leven dat Dirk in Indië leidde en de gedachten en gevoelens die hij daarover had? Wat waren zijn blinde vlekken en wat leert ons dat over de toenmalige koloniale opvattingen?
Leiden: Primavera Pers, 2021. Paperback, 72 blz., 41 ill. in kleur. ISBN 9789059973480
2020
Jaarboek Bilderdijk 2020
2020
Het eiland van vuurrazernij. De Krakatau-ramp van 1883 en de Nederlandse literatuur
De Nederlandse bevolking was hevig geschokt door de vreselijke ramp die haar kolonie had getroffen. Op verschillende plaatsen werden literaire liefdadigheidsactiviteiten georganiseerd,waaraan schrijvers van naam en faam meewerkten. Omdat de ramp tot de verbeelding sprak, heeft die ook zijn sporen nagelaten in jeugdboeken. Dit boek gaat over de verwerking van de ramp in de Nederlandse literatuur in het licht van het koloniale verleden.
De negenentwintigste Bert van Selm-lezing is op 3 september 2020 te Leiden uitgesproken door Rick Honings. De Bert van Selm-lezing is een jaarlijks terugkerende lezing ter nagedachtenis van de boekhistoricus Bert van Selm († 17 april 1991). De lezing is een initiatief van de opleiding Nederlandse taal en cultuur van de Universiteit Leiden.
IN DE MEDIA
2020
Een sublieme nalatenschap. De erfenis van Willem Bilderdijk
Willem Bilderdijk (1756-1831) was de grootste dichter van zijn tijd, maar ook een dwarsdenker in eeuwig verzet tegen de tijdgeest, en een zonderlinge hypochonder, die tientallen jaren leefde met ‘de voet in ‘t graf’, zoals hij het zelf uitdrukte. Het universele genie Bilderdijk was een van de laatste Europeanen die nog over alle kunsten en wetenschappen een deskundige mening kon geven. Dat deed hij dan ook graag, en dat werd hem lang niet altijd in dank afgenomen.
Naast talloze felle tegenstanders kende Bilderdijk ook een groot aantal bewonderaars. Al tijdens zijn leven begonnen zij gedrukte publicaties, documenten, brieven en afbeeldingen van en over Bilderdijk te verzamelen. Ook een haarlok van de grote dichter, zijn dodenmasker of een gipsen afdruk van zijn schrijfhand werden gewilde verzamelobjecten. De collecties van de twee grootste verzamelaars kwamen uiteindelijk terecht bij de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden en bij de Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’ te Amsterdam. In 2020 werden beide verzamelingen verenigd in de Universiteitsbibliotheek te Leiden, de stad die Bilderdijk zelf zag als ‘‘t Eden der wareld’.
In Een sublieme nalatenschap geeft een keur van Bilderdijk-kenners een indruk van de schatten die de nu op één plek bijeengebrachte collectie bevat.
Met bijdragen van Marleen de Vries, Ton van Kalmthout, Thomas von der Dunk, Piet Gerbrandy, Ton Geerts, Eveline Koolhaas-Grosfeld, Gert-Jan Johannes en Inger Leemans, Peter van Zonneveld, Joris van Eijnatten, Arianne Baggerman en Rudolf Dekker, Peter Altena, Ellen Krol, Maaike Meijer, Lotte Jensen, Henk te Velde, Harmen Beukers, Marca Bultink, Wijnand W. Mijnhardt, Marinus van Hattum, Marita Mathijsen, Olf Praamstra en Rick Honings.
IN DE MEDIA
2019
Romantici en revolutionairen. Literatuur en schrijverschap in Nederland in de 18e en 19e eeuw
In Romantici en revolutionairen nemen Rick Honings en Lotte Jensen twee eeuwen schrijverschap onder de loep. Sommigen wilden de wereld verbeteren en streefden hoge idealen na, anderen keerden zich er liever van het aards gewoel af om zich op hogere sferen te richten.
Dit rijk geïllustreerde boek stelt de positie van de auteur in de samenleving centraal. Daarmee biedt het een vernieuwend overzicht van de Nederlandse literatuur van de achttiende en negentiende eeuw. Van dominee-dichter tot humorist, van idealist tot sentimentalist en van nationalist tot feminist.
2019
Mijn tranen stromen nog. Gedichten van Willem Bilderdijk & Katharina Wilhelmina Schweickhardt over de dood van hun kinderen
2018
Star Authors in the Age of Romanticism. Literary Celebrity in the Netherlands
Although there has always been a fascination for famous people, the invention of modern celebrity culture goes back to the nineteenth century. During Romanticism the position of the author changed, but also that of the public with the phenomenon of the fan and associated fandom coming into existence.
In Star Authors in the Age of Romanticism Dutch literary celebrity culture is analysed and embedded in the international discourse on this subject. Internationally, scholarly attention has over the last years been given to literary celebrity. This book supplies the Dutch dynamic to the international discourse on the development of literary celebrity by focusing on five famous Dutch authors from the nineteenth century: Willem Bilderdijk, Hendrik Tollens, Nicolaas Beets, François HaverSchmidt (alias Piet Paaltjens) and Eduard Douwes Dekker (better known as Multatuli).
2018
Language, Literature and the Construction of a Dutch National Identity (1780-1830)
Met bijdragen van Gijsbert Rutten, Francien Petiet, Rick Honings, Marijke van der Wal, Wim Vandenbussche, Jan Noordegraaf, Ellen Krol, Janneke Weijermars, Lo van Driel en Nicole van der Sijs, Peter Altena, Ton van Kalmthout, Lotte Jensen en Gert-Jan Johannes.
IN DE MEDIA
2018
Van Constantijntje tot Tonio. Het dode kind in de Nederlandse literatuur
Met bijdragen van Ludo Jongen, Olga van Marion, Tim Vergeer, Rietje van Vliet, Rick Honings, Lotte Jensen, Ton van der Wouden, Jacqueline Bel, Jaap Goedegebuure, Anikó Daróczi, Maaike Meijer, Onno Blom, Eva Rovers, Helma van Lierop-Debrauwer, Esther Op de Beek, Klaas la Roi, Anne van den Dool, Sander Bax en Frans-Willem Korsten.
Hilversum: Verloren, 2018 | ISBN 9789087047092. [Ook verschenen als eerste nummer van Indische Letteren 2018]
Onder redactie van Rick Honings, Olga van Marion & Tim Vergeer
2018
Multatuli nu. Nieuwe perspectieven op Eduard Douwes Dekker en zijn werk
Met bijdragen van Jacqueline Bel en Rick Honings, Jaap de Jong, Saskia Pieterse, Olf Praamstra, Ralf Grüttemeier, Evelien Neven, Marc van Zoggel, Bart Vervaeck, Jane Fenoulhet, Sven Vitse, Kris Humbeeck en Laurens Ham.
Hilversum: Verloren, 2018 | ISBN 9789087047092. [Ook verschenen als eerste nummer van Indische Letteren 2018]
Onder redactie van Jacqueline Bel, Rick Honings & Jaap Grave
IN DE MEDIA
- Op de radio
- Biografieportaal.nl
- Recensie de Volkskrant
- Recensie Nederlands Dagblad
- Recensie Dagblad van het Noorden
- Website Neerlandistiek.nl
- Website Tzum
- Aandacht in Mare 1, 2
- 11 columns over Herman Brusselmans 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
2017
Majoor van het Menselijk Leed. Leven, werk en imago van Herman Brusselmans
Op 9 oktober 2017 werd de Mooie Jonge Oppergod zestig jaar. En in 2017 is het ook dertig jaar geleden dat hij besloot om professioneel auteur te worden. Ter gelegenheid van dit dubbele kroonjaar verschijnt Majoor van het Menselijk Leed, een studie over leven, werk en imago van Herman Brusselmans. Rick Honings voerde hiervoor diverse gesprekken met de schrijver en met personen uit zijn omgeving. Zo rijst er een beeld op van een complexe persoonlijkheid, een veelzijdig en onvermoeibaar schrijver, en een literair fenomeen.
2017
Idolizing Authorship. Literary Celebrity and the Construction of Identity, 1800 to Present
Met bijdragen van Silke Hoffmann, Rick Honings, Suze van der Poll, Henk van der Liet, Mary Kemperink, Sjef Houppermans, Peter Liebregts, Sander Bax, Gaston Franssen, Ellen Rutten en Sanna Lehtonen.
Amsterdam: Amsterdam University Press, 2017 | ISBN 9789089649638
Onder redactie van Gaston Franssen & Rick Honings
2017
The Return of the Author in the field of Dutch Studies
Open access raadpleegbaar via:
https://content.sciendo.com/view/journals/werk/12/2/werk.12.issue-2.xml
Met bijdragen van o.a. Odile Heynders, Rick Honings, Inge van de Ven en Sander Bax
IN DE MEDIA
2016
De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw
Dichters werden toen ook bejegend als unieke figuren. Goethe in Duitsland en Byron in Engeland groeiden bijvoorbeeld uit tot echte celebrities, met een schare fans. Ook in Nederland ontstond in die tijd een fascinatie voor beroemde auteurs. Hun bewonderaars gingen op jacht naar handtekeningen, verzochten om een haarlok, stuurden fanmail, imiteerden de stijl van hun idool of ondernamen een bedevaart om hem te ontmoeten.
De dichter als idool analyseert de imago’s van zeven beroemde auteurs (zoals Hendrik Tollens, Nicolaas Beets, Piet Paaltjens en Multatuli), en laat ook zien hoe de literaire fan zich manifesteerde. Het boek biedt daarmee een eerste overzicht van de Nederlandse geschiedenis van literaire roem in de negentiende eeuw.
2016
Celebrity Authorship and Afterlives in English and American Literature
Literary celebrity is part and parcel of modern literary culture, yet it continues to raise intriguing questions about the nature of authorship, writerly fame and the tension between authorial self-fashioning and public appropriation. This volume provides unique insights into the phenomenon.
Met bijdragen van Gaston Franssen & Rick Honings, Eric Eisner, Evert Jan van Leeuwen, Alexis Easley, Kevin J. Hayes, Sandra Mayer, Rod Rosenquist, Gaston Franssen en Odile Heynders.
2016
Na 160 jaar. Nieuwe perspectieven op Hendrik Tollens
Met bijdragen van Jan Oosterholt, Lotte Jensen, Rick Honings, Marita Mathijsen en Ruud Poortier. Met fraaie kleurenafbeeldingen.
2015
Een tint van het Indische Oosten. Reizen in Insulinde 1800-1950
Met bijdragen van Ellen Krol, Hans Straver, Peter van Zonneveld, Siegfried Huigen, Gerard Termorshuizen, Jacqueline Bel, Arie Pos, Wilma Scheffers, Rick Honings, Jaap Grave, Arnoud Arps, Jeroen Dewulf, Pamela Pattynama, Vilan van de Loo, Eep Francken, Frank Okker, Jaap Goedegebuure, Erica van Boven, Coen van ’t Veer, Olf Praamstra, Kees Snoeck, Ton Anbeek en Frans-Willem Korsten
2015
Illness and Literature in the Low Countries. From the Middle Ages until the 21th Century
Met bijdragen van Hans de Waardt, Olga van Marion, Bettina Noak, Ronny Spaans, Helmer Helmers, Rick Honings en Steven Honings, Arnold Lubbers, Mary Kemperink, Frans-Willem Korsten, Sander Bax, Wouter Schrover, Liesbeth Minnaard en Joost de Haan en Stephan Besser.
2015
Frans Kellendonk, Verzameld werk. Twee delen in een cassette
Frans Kellendonk overleed in 1990 op negenendertigjarige leeftijd. Hij was schrijver, anglist en vertaler. Daarnaast was hij jarenlang redacteur en medewerker van De Revisor. Voor Bouwval ontving hij de Anton Wachterprijs, voor Mystiek lichaam de Bordewijkprijs. Kellendonks werk wordt alom gerekend tot het beste dat in het moderne Nederlands is geschreven.
Een kwarteeuw na zijn overlijden staat zijn schrijverschap nog altijd volop in de belangstelling, getuige onder meer de publicatie van De brieven, waarin voor het eerst de persoonlijke correspondentie van Kellendonk te lezen is. En met het Verzameld werk, bezorgd door Jaap Goedegebuure en Rick Honings.
Het eerste deel van het Verzameld werk omvat Kellendonks romans, van zijn debuut Bouwval tot aan zijn laatste roman, Mystiek lichaam, en zijn verhalen. In het tweede deel zijn essays, kritieken, reisverhalen en een ruime keuze uit de ongebundelde artikelen, aangevuld met een bibliografie, een biografische schets en enkele interviews.
2015
Luisterboek Frans Kellendonk, Mystiek Lichaam
Mystiek lichaam wordt voorgelezen door schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. De begeleidende tekst is geschreven door de Leidse neerlandici Rick Honings en Jaap Goedegebuure. Zij gaan onder meer in op Kellendonks kanttekeningen bij de multiculturele samenleving waarmee hij anticipeerde op een discussie die vijftien jaar later werd aangezwengeld door Pim Fortuyn, op de beschuldigingen van sommige critici dat de roman antisemitische, vrouwonvriendelijke en homofobe tendensen vertoonde en op de talloze verwijzingen naar twintig eeuwen cultureel en religieus erfgoed.
Voorgelezen door Ilja Leonard Pfeijffer | Amsterdam: Rubinstein, 2015 | ISBN 9789047617952
Toegelicht door Rick Honings & Jaap Goedegebuure
2014
Schokkende boeken!
Met bijdragen van Joost van Driel, Olga van Marion, Nina Geerdink, René van Stipriaan, Marita Mathijsen, Maaike Meijer, Katharina Hupe en Ralf Grüttemeier, Christiaan Weijts, Jaap Grave, Max van Duijn, Johan Oosterman, Judith Kessler, Marc van Oostendorp, Helmer Helmers, Peter Altena, Marleen de Vries, Lotte Jensen, Lisa Kuitert, Frans Blom, Elsbeth Etty, Frans-Willem Korsten, Edwin Praat, Yra van Dijk, Wim van Anrooij, Rick Honings, Jaap Goedegebuure, Lars Bernaerts, Sander Bax, Jan Konst, Sven Vitse, Jos Joosten en Stine Jensen.
Verloren, 2014 | ISBN 9789087044572 | Onder redactie van Rick Honings, Lotte Jensen & Olga van Marion
2014
Hildebrand, Camera Obscura
De belangrijkste verhalen uit deze gevarieerde bundel, ‘De Familie Stastok’ en ‘De Familie Kegge’, worden in dit nieuwste deeltje in de Tekst in Context-reeks beknopt weergegeven en uitgebreid toegelicht. Daarbij komen niet alleen de economie, het onderwijs, de armenzorg en de standenmaatschappij aan bod, maar ook de mode, ontspanning en vermaak en het studentenleven. Zo ontstaat een beeld van een samenleving die, ondanks alle verschillen, toch verrassend veel met de onze gemeen heeft.
Mystiek lichaam wordt voorgelezen door schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. De begeleidende tekst is geschreven door de Leidse neerlandici Rick Honings en Jaap Goedegebuure. Zij gaan onder meer in op Kellendonks kanttekeningen bij de multiculturele samenleving waarmee hij anticipeerde op een discussie die vijftien jaar later werd aangezwengeld door Pim Fortuyn, op de beschuldigingen van sommige critici dat de roman antisemitische, vrouwonvriendelijke en homofobe tendensen vertoonde en op de talloze verwijzingen naar twintig eeuwen cultureel en religieus erfgoed.
2014
Literaire fancultuur in de negentiende en twintigste eeuw
IN DE MEDIA
2013
De gefnuikte arend. Het leven van Willem Bilderdijk
Willem Bilderdijk is een van de merkwaardigste mannen die ooit in ons vaderland hebben rondgelopen. Een omstreden figuur, wiens grillige levensloop bepaald werd door politieke twisten, ballingschap, miskenning, ziekte, armoede, kindersterfte en doodsverlangen, maar ook door de liefde en de waardering van een kleine schare toegewijde leerlingen. Een aartsconservatieve romanticus in woelige tijden, gefnuikt in zijn ambitie om zijn talenten volledig te ontplooien. Zijn strijd tegen de geest der eeuw bezorgde hem vele vijanden en weinig vrienden. Over één ding waren allen het echter eens: hij was een virtuoos dichter. Zijn kommervolle bestaan wordt weerspiegeld in zijn vele verzen; hij bezong alles wat los- en vastzat, zelfs najaarsvliegjes en het koken van eieren inspireerden hem. Dit rijk geïllustreerde boek vertelt het verhaal van zijn leven, op grond van zijn poëzie, brieven en andere documenten.
Uit getuigenissen van hemzelf en anderen rijst in De gefnuikte arend een beeld op van een veelzijdige figuur, een melancholieke hypochonder met een enorme werkkracht, die onder invloed van opium nachtenlang in verzen sprak.
- Winnaar Nederlandse Biografieprijs 2014 1, 2
- Winnaar Gerrit Komrij-prijs 2013
- Eerder artikel over de biografie-in-wording
IN DE MEDIA
2013
Ellendige levens. Nederlandse schrijvers in de negentiende eeuw
Met bijdragen van Paul van der Velde en Jaap de Moor, Bert Paasman, Peter van Zonneveld, Lotte Jensen, Ellen Krol, Eep Francken, Willem van den Berg, Marita Mathijsen, Dick Welsink, Olf Praamstra, Alexander J.P. Raat, Ton van Kalmthout, Wiepke Loos, Anton Korteweg, Jaap Grave, Arnold Heumakers, Henk Eijssens, Piet Couttenier, Jacqueline Bel, Rick Honings, Nop Maas, Jaap Goedegebuure, Gerard Termorshuizen, Vilan van de Loo, Ton Anbeek en Fred Lanzing.
2012
Pornografie in de Nederlandse literatuur
In Pornografie in de literatuur buigen hedendaagse letterkundigen en schrijvers zich over de pornografische traditie in Nederland en Vlaanderen. Zij gaan in op de literaire functie van pornografie, maar ook op haar filosofische en sociologische achtergrond. Zo verhaalt Herman Pleij over de noodzaak van vuilschrijverij in de middeleeuwen, vertelt Marita Mathijsen over ‘De bruiloft van Jacob Stootgraag’ uit de negentiende eeuw, beschrijft Ton Anbeek de functie van erotiek bij Wolkers en Reve en onderzoekt Marja Pruis de porno-uitdaging van hedendaagse schrijvers, van Oek de Jong tot Heleen van Royen. Arnon Grunberg ten slotte gaat op zoek naar ‘de mens achter de vunzigheid’.
Pornografie in de literatuur biedt het eerste historische overzicht van wat misschien wel het meest subversieve genre uit de Nederlandse literatuur is geweest.
Met bijdragen van Ton Anbeek, Rody Chamuleau, Elsbeth Etty, Jaap Goedegebuure, Veronika ter Harmsel Havlíková, Kris Humbeeck, Arno Kuipers, Inger Leemans, Marita Mathijsen, Willem Otterspeer, Herman Pleij, Tom Sintobin, Marja Pruis en Arnon Grunberg.
2012
Het onbedwingbare hart. Een keuze uit het werk van de Leidse dichter Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812)
In zijn grote oeuvre echter zijn schitterende gedichten te vinden, die nog altijd voor veel leesplezier zorgen. Ook in 2012, tweehonderd jaar na het overlijden van de excentrieke dichter en Leidenaar.
Berkhey schreef vooral gelegenheidspoëzie. De geboorte of het overlijden van een kind, een huwelijk, de actuele politieke gebeurtenissen of de ontploffing van het kruitschip in Leiden: hij greep elke gelegenheid aan om zijn gedachten en gevoelens in versvorm te vatten. Berkhey was boven alles ook vaderlander. Hij geldt in de Nederlandse literatuurgeschiedenis als een van de meest hartstochtelijke verdedigers van het Huis van Oranje. Zijn politiek activisme maakte van hem in de jaren tachtig van de achttiende eeuw een prinsgezinde cultfiguur, maar bracht hem ook in grote moeilijkheden.
In deze bloemlezing wordt de lezer gevoerd langs zes plaatsen van herinnering binnen de beroemde academiestad Leiden: locaties die belangrijke momenten markeren uit het leven van deze Leidse dichter. De beste en mooiste gedichten van Berkhey zijn aan deze locaties verbonden. Tweehonderd jaar na het overlijden van deze illustere Leidenaar worden zij in een rijk geïllustreerde bloemlezing gepresenteerd.
2012
Strijd! Polemiek en conflict in de Nederlandse letteren
Verscheen ter gelegenheid van het afscheid van Jaap Goedegebuure als hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden.
Met bijdragen van Maria van Daalen, Willem Jan Otten, Anton Korteweg, Oek de Jong, Joost van Driel, Geert Warnar, Ton Harmsen, Olga van Marion, Wim van Anrooij, Peter van Zonneveld, Jacqueline Bel, Sjoerd van Faassen en Hans Renders, Léon Hanssen, Olf Praamstra, Willem Otterspeer, Geert Buelens, Eep Francken, Sander Bax, Ludo Jongen, Ton Anbeek, Harry Bekkering, Bart Vervaeck, Helma van Lierop-Debrauwer, Karen Ghonem-Woets, Max van Duijn, Rick Honings, Suzanne Fagel en Odile Heynders.
Geleerdheids zetel, Hollands roem! Het literaire leven in Leiden 1760-1860
Dit boek laat zien hoezeer de letterkunde verweven was met historische gebeurtenissen zoals de strijd tussen patriotten en prinsgezinden, de buskruitramp, de Belgische Opstand en de revolutie van 1848.
2011
Vrouw van het Vaderland. Jacoba van Beieren in literatuur en kunst
Met bijdragen van Antheun Janse, Olga van Marion, Lotte Jensen, Rick Honings, Jaap Goedegebuure, Helma van Lierop-Debrauwer en Elizabeth den Hartog.
2006
Ô bloem der steden. Bilderdijk en Leiden
2006